ФИЛМ ПОДСТИЧЕ РАЗВОЈ ЕКО ТУРИЗМА
6.06.2012

ЕКОПОЛИС фест-девета Међународна смотра еколошког и археолошког филма, отворена је у сали Нишког културног центра 4.јуна 2012. године, поводом обележавања Градске славе града Ниша, “Св цар Константин и царица Јелена” и Светског дана заштите животне средине. О програму Смотре и значају ове манифестације, говорили су Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула, Ружа Хелаћ из Војвођанске зелене иницијативе и Драган Видојковић, аутор ЕКОполис мреже. Љубитељи седме уметности и животне средине, по речима Драгана Видојковића, уметничког директора Смотре, видеће до 9.јуна, двадесет  докумантарних филмова аутора из Италије, Немачке, Аустрије, Грчке-Кипра, Шпаније, Црне Горе и Србије. На Смотри, који се ове године одржава под мотом НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ, у оквиру еколошког програма биће промовисана и продукција Војвођанске зелене иницијативе и телевизије Б92.

Ову јединствену манифестацију у култури, која је већ постала традиција, организује национална медијска еколошка мрежа „ЕКОполис“ уз подршку Народног музеја у Београду, иностраних културних центара а под покровитељством Града Ниша и Градске општине Палилула.

Смотру је отворио италијански филм “Окјола, божићне јасле са планина Ереи”, италијанског аутора Lorenza Daniela. То је потресна прича о археолошким истраживањима и траговима прекинутог живота у Окјолу, сеоцету у долини Катаније. Година 1693. један од најснажнијих земљотреса у историји погодио је села југо–источне Сицилије. Земља се отворила и прогутала све у долини Вал ди Нато: људе, куће и цела села. Филм ТО РА КЕ, назив оклопа на микенском Грчком, је друга филмска прича о експонату Археолошког музеја у Nafpliju, који је био приказан прве вечери ЕКОполис феста. Војвођанска зелена иницијатива представила је документарни филм "Кроз црно бели свет зелене Фрушке Горе", који реализовао ауторки тим предвођен Ружом Хелаћ, са сарадницима Андором Луховићем, Јованом Војиновић, Мирјаном Колунџић, као и тв причу "Војводина - Ко је соколу зулум учинио", о проблему паљења стрњишта и биолошком отпаду у Војводини. На ЕКОполис фест биће прилазани и археолошки филмови: из Аустрије о ћилибарском путукоји је повезивао север и југ Европе,  остварење „Катна-Откриће у краљевској гробници“ немачке продукције о несталом краљевству Катне и његовим силним краљевима; филм „У потрази за златним руном. Пут у Грузију“; „Леонтинои. Сећање на заборављени град“;  Виктор Сегален – експедиција у средње Царство Кине, повешће нас у једно путовање које ће нам дочарати најновија археолошка открића; италијанско остварење „Испосница Свете Феброније. Места, култ, сећање“;  шпански документарац „Господар Сипана“ који  се бави културом Моће, која је настала на северној обали Перуа, у првих седам векова после Христа. У тајној мисији. Налаз из Тел Халафа, назив је остварења о граду који је нестао и о коме се веома мало знало само на основу писаних извора а филм „Истраживања у Црној Гори 2011“ откриће нам резултате подводних археолошких истраживања која су пре три године отпочела у Бококоторском заливу као и филм „Персија. Завештање ватре“ о Персеполису који је био церемонијални град Ахменидског царства у периоду од 550. – 330.године пре наше ере а затим је уништен од стране Александра Македонског. Из продукције Војвођанске зелене иницијативе биће приказани тв филмови и репортаже: УБ - спреда гладац, страга јадац, о проблему неадекватног збрињавања кланичног отпада у Србији;  Пријепоље - Река живота - смрт са собом носи" о загђивачима с фарми које се налазе на обали реке Лим; Бела Црква -  Река Нера, апсолутна сеча у самоодбрани, о проблему незаконите сече шума на обали реке Нера која извире у Румунији и тамо је кањон реке Нере проглашен за Национални парк. На овогодишњој Смотри ће бити приказани промотивни спотови светске еколошке кампање ОЧИСТИМО СВЕТ- Clean up the World, Очистимо Србију, као и део продукцијењ ЕКОПолис мреже, која ове године обележава десет година успешног рада са преко 400 тв остварења о најзначакнијим еколошким проблемима у Региону.

ЕКОПОЛИС ФЕСТ - фотографије